Španělé mě nikdy nepřestanou překvapovat svou kreativitou ve vymýšlení bláznivých zvyků a tradic. Po pálení obřích soch (Fallas) či skákání do moře s býky (Bous a la mar) jsem si myslela, že už mě jen tak něčím nepřekvapí. Minulou neděli na slavnostech v horské vesničce Xaló jsme však narazili na náměstí, které zaplňovala obří pánev. Zrovna zde připravovali gigantickou paellu pro několik tisíc lidí.
Guinessův rekord z roku 1992 drží obří paella, kterou připravili ve Valencii pro 110 000 lidí. Průměr pánve činil 20 metrů. Paella v Xaló byla sice obří, ale na nás stejně nezbylo. Alespoň jsme dostali ochutnat osvěžující místní drink – anýzový likér.
Co možná nevíte o paelle
O tradičním španělském rýžovém pokrmu zvaném paella už jste pravděpodobně slyšeli. Za tímto honosným názvem se skrývá „žluté rizoto“, které má svůj speciální způsob přípravy a pochází z valencijského regionu. Proto se tu s ním můžete setkat na každém kroku.
Udělají vám ho nejen v jakékoliv místní restauraci, ale především je to oblíbený nedělní pokrm ve španělských rodinách, jehož přípravu mívají tradičně na starosti muži. Zdá se, že umění přípravy chutné paelly, je zde považováno za jednu ze základních kvalit španělského muže. Jejich specialitou je pak především paella připravená na venkovním ohni.
Paella se musí dělat na speciální pánvi (špan. paellera), jejíž velikost se odvíjí od počtu strávníků. Každá domácnost tak zpravidla vlastní více pánví na paellu různých velikostí.
Jakou si vybrat paellu z jídelního lístku
Typická „paella valenciana“ je z rýže, kousků kuřecího a králičího masa a zeleniny (především zelených fazolek či artyčoků). Nesmí samozřejmě chybět tradiční směs koření, které dominuje šafrán, mletá paprika a rozmarýn.
Existuje však nepřeberné množství dalších druhů paelly.
Mezi ty základní patří paella s mořskými plody (Paella marinera, Paella de marisco), ve které zpravidla najdeme sépie, krevety, slávky a škeble.
Dalším druhem paelly, který většinou nechybí na žádném jídelním lístku je „paella mixta“, která je kombinací dvou předchozích druhů paelly a obsahuje jak mořské plody, tak i kuřecí maso a zeleninu.
Pozor: ve většině restaurací si musíte objednat paellu minimálně pro 2 osoby – udělají vám jí zvlášť na pánvi speciálně pro váš stůl.
Kde si pochutnat na dobré paelle v Dénii
Pokud si chcete pochutnat na dobré paelle v Dénii za rozumnou cenu, doporučuji restauraci Casa Federico na začátku Las Marinas, či restaurace na konci Las Rotas s romantickým posezením u moře – Restaurante Mena nebo Ca Nano.